Handverktyg

Borrmaskiner

Borrar är ett användbart verktyg när du behöver göra hål i någonting, exempelvis en vägg. Det finns däremot många olika borrmaskiner och beroende på vad du ska göra kommer olika borrar att passa för ändamålet.

Olika typer av borrmaskiner

När vi talar om borrar så kommer vi ofta att tänka på en vanlig skruvdragare, som går att använda för att borra små hål i väggar, bord och andra möbler. Det här är däremot inte den enda typen av borrmaskin. En vanlig skruvdragare fungerar för vardagsbehoven, men beroende på vilket material du vill borra i så finns det andra maskiner. De vanligaste borrmaskinerna på marknaden är:

  • En vanlig handborr
  • Borrhammare
  • Vinkelborr

Det är en ganska stor skillnad mellan dessa maskiner och det är därför viktigt att du förstår skillnaden, annars sitter du där med en borrmaskin som inte duger till arbetet du ska utföra. Fel borr kommer troligtvis inte att få jobbet gjort alls, så det handlar inte om att det kan bli svårare med fel maskin, det kommer helt enkelt inte att fungera alls. Det finns också många olika modeller, så det är viktigt att man hittar den bästa borrmaskinen för uppgiften.

Så väljer du rätt borrmaskin

För de allra flesta ändamålen kommer en vanlig borrmaskin att räcka. Dessa är händiga och agerar även som skruvdragare. Det här fungerar för många material och inte minst trä. Ska du ha en borrmaskin hemma så är det här med andra ord ett säkert kort.

Om du däremot har planer på att borra i tegel, betong eller någon typ av sten är det istället en borrhammare du behöver. Det här är en typ av skruvdragare som har ett hammarverk på bakänden av borren. Det här gör den mer effektiv för den här typen av hårda material.

En vinkelborr ser du ofta hos bland annat rörmokare. Det här är en helt vanlig borrmaskin, men där munstycket sitter på en 90-graders vinkel. Det här gör det mycket enklare att använda den i trånga utrymmen, eftersom du kan hålla den närmare dig.