Handverktyg

Dessa verktyg behöver du till växthuset

Om du planerar ett eget växthus i din trädgård behövs det förstås en del verktyg och tillbehör för att det ska fungera. Först måste du tänka på vilka typ av växter eller plantor du vill odla i växthuset för att kunna anpassa bevattning, ventilation och annat. Hur mycket du kan odla beror också på hur stort växthus du väljer att bygga eller införskaffa. Om du har en större variant kan du till exempel köpa en spalje där du kan ställa in dina odlingslådor. Det finns också en rad olika odlingsbäddar och planteringshinkar som kan husera alla dina växter och grödor.

Vilket växthus ska man satsa på?

Detta beror främst på hur mycket utrymme du har i din trädgård och vilken modell du är intresserad av. Ett tips är att välja ett praktiskt väggväxthus som ger dig stora möjligheter. Det blir lite som en förlängning av själva huset och en plats där du både kan odla och sitta och mysa. I en större variant får du både plats med de växter och plantor du vill ha samt ett mysigt litet caféset eller en mindre soffa. Du kan dessutom utnyttja både skyddet och värmen från din bostad vilket är ett stort plus i kanten.

Andra tillbehör som är viktiga

Bevattning är något av det viktigaste för att grödorna ska växa i ditt växthus. Det finns många självbevattnade varianter som sköter sig själva till största del. Fundera över vilken typ av bevattning du behöver innan du besöker en butik. Om du har ett större växthus med flera olika grödor kan du behöva olika vattensystem för olika plantor. Andra praktiska tillbehör som kan vara värda att införskaffa är en praktisk pall att sitta på samt en termometer så du hela tiden har en uppfattning om hur varmt det är i växthuset. Om du vill pynta växthuset finns det även fina dekorationer som du kan sätta utanpå glaset. Det kan vara i form av fåglar eller något annat motiv som gör ditt växthus lite mer personligt. Dock är detta något som kan införskaffas när man gjort klart allt det väsentliga i växthuset.