För hemmafixaren är cirkelsågen ett väldigt behändigt verktyg. Med hjälp av en cirkelsåg kan du bland annat:

  • Såga raka snitt
  • Snabbt och enkelt kapa reglar
  • Såga träreglar till smalare dimensioner
  • Såga träskivor
  • Såga vinkelrätt- eller i olika vinklar mot trävirket du arbetar med

Men vilken av alla cirkelsågar på marknaden ska man egentligen välja? I den här artikeln kommer du kunna läsa om vilka olika funktioner som finns hos cirkelsågar så att du kan hitta rätt cirkelsåg för dig!

Batteridriven cirkelsåg eller med sladd?

Förr drevs alla cirkelsågar via elsladd men idag har batteridrivna cirkelsågar blivit allt mer vanliga.

Många föredrar cirkelsåg med sladd då den alltid fungerar. Dessutom slipper man frustrationen med att batteriet tar slut.

Men om du har behov av att såga vid sommarstugan utan el eller på en plats långt ifrån närmsta eluttag, kanske en batteridriven cirkelsåg trots allt är att föredra. Tänk på att köpa flera batterier till din cirkelsåg i sådana fall. På så vis kan du enkelt byta batteri och köra vidare med ett nytt fulladdat batteri.

Om du väljer en cirkelsåg med sladd, se över hur lång sladd maskinen har innan du bestämmer dig.

Funktioner i cirkelsågar

Förutom batteridrift finns många andra funktioner och egenskaper att utvärdera. De viktigaste du bör känna till och se över är:

  • Vilket sågdjup klarar cirkelsågen av att såga?
  • Är det enkelt att byta klinga?
  • Går det att såga i vinklar?
  • Finns det utsug för damm och sågspån?

Sågdjup

Cirkelsågar klarar av att såga olika djupt beroende på hur de är utformade och vilken sågklinga den har. Här gäller det att i förväg veta vilka dimensioner du kommer behöva ha möjligheten att såga. Är det vanligt regelvirke (45 mm tjocklek) som ska sågas i 90 grader så fungerar alla cirkelsågar.

Byta klinga

Alla klingor slits med tiden och behöver bytas ut. Det är relativt enkelt att byta klinga på en cirkelsåg, men det kan vara värt att kontrollera detta innan man väljer sin maskin. Att dessutom se över priset på en ny klinga kan vara viktigt att tänka på.

Såga vinklar

Är det viktigt för dig att kunna såga i vinklar behöver maskinen ha denna funktion. Kontrollera att maskinen kan låsas ordentligt i önskad vinkel. Du vill inte att den ska sitta löst eller slitas ut i första taget i sådana fall!

Utsug för damm och sågspån

Många cirkelsågar har ett utsug för sågspån där du kan koppla in en industridammsugare för att minimera nedskräpning vid sågning.

Prisklass på cirkelsåg

Det finns ett brett spektrum av prisklasser när det kommer till cirkelsågar. En sökning på en prisjämförelsesajt visar att priset på en cirkelsåg varierar från 399 kr upp till hela 36 000 kr. I det övre prissegmentet rör det sig dock om proffsverktyg som knappast en vanlig hemmafixare ens behöver reflektera över. Men upp till ca. 4000 kr kan vara värt att undersöka, beroende på vilka funktioner du är ute efter.Previous Article
Next Article