En skruvdragare är ett måste för alla hem! Det underlättar i allt från att montera en IKEA-möbel till hemmafix. Precis som det låter så har skruvdragare med skruvar att göra. En skruvdragare är en elektriskt driven, handhållen maskin som du skruvar i skruvar med. Ett betydligt snabbare alternativt till din vanliga skruvmejsel.

Men det finns många olika typer av skruvdragare och här kommer vi gå igenom de vanligaste typerna och vilka funktioner som kan vara bra att känna till.

Vanlig skruvdragare

En vanlig skruvdragare använder maskinens vridmoment till att skruva i skruven med. Generellt kan man säga att ju högre vridmoment maskinen klarar av desto mer kraft kan den vrida in skruven i trävirket.

Med en vanlig skruvdragare utan någon slagfunktion måste du själv hjälpa till att trycka in skruven i virket. Detta kan bli något besvärligt om man står på en stege och inte har möjligheten att trycka med tillräcklig kraft. Vid sådana situationer kan en slagskruvdragare vara att föredra.

Slagskruvdragare

En slagskruvdragare hjälper till att driva in skruven med hjälp av korta och snabba knackande rörelser. Med en slagskruvdragare behöver du därför inte hjälpa till att trycka in skruven. Det är en mycket behändig egenskap och gör att du kan skruva in skruvar med enkelhet oavsett var eller hur du står på för vis.

Det negativa med en slagskruvdragare är att du inte kan borra med dem utan endast skruva. De låter även mer än en vanlig skruvdragare.

Borrskruvdragare

En borrskruvdragare har ett verktygsfäste som tar emot både borrar, bitshållare och andra verktyg som adapter för hylsor. Du låser fast ditt verktyg i verktygsfästet i borrskruvdragaren genom att antingen manuellt snurra på den roterande främre delen på skruvdragaren eller genom att hålla emot den roterande delen när du “gasar”. När du tittar in i verktygsfästet kommer du se sidorna minska i diameter som sedan till sist nyper åt verktyget och håller det på plats. För att lossa på verktyget roterar du helt enkelt åt motsatt håll.

Att kunna använda många olika verktyg i en borrskruvdragare är dess stora styrka. Borrskruvdragare finns även med slagfunktion, antingen som en inbyggd funktion som alltid är aktiverad eller en funktion som du kan aktivera genom att vrida på en knapp.

Det kan kännas behändigt att ha ett elverktyg som klarar många olika verktyg men tänk på att det kan ta lite tid att växla mellan dina olika verktyg. Något som snabbt blir långtråkigt.

Batteri eller sladd till skruvdragare?

Batterier håller så pass länge idag till skruvdragare, varför det alltid är att föredra.Previous Article
Next Article