Kanske det vanligaste verktyget av dem alla, hammaren. Vad skiljer alla dessa olika typer av hammare åt och kan man köpa den första bästa hammaren man hittar?

Olika typer av hammare

Det finns betydligt fler hammare än vad vi kommer gå igenom här nedan, men de här tre är de mest vanliga typerna:

  • Snickarhammare
  • Slägghammare
  • Kulhammare

Snickarhammare

Den traditionella typen av hammare som vi alla känner till. Hammarens topp har två sidor där den ena har ett huvud för att slå i spikar med och den andra har en klo, eller klys som det även kallas, för att dra ut spikar med. Botten av hammaren är försedd med ett handtag.

Om du tittar på flera olika hammare kan du se att både huvudet och klo är utformade på olika vis. Tillverkare av hammare marknadsför sin unika design med att det är lättare eller bättre att dra ur spikar med just deras hammare.

Sedan kan hammare variera i längd, vikt, material och hur de är tillverkade. Även ett sådant enkelt verktyg som hammaren utvecklas ständigt för att bli bättre.

En hammare gjuten i ett stycke av god kvalitet med ett skönt handtag är en bra början om du vill ha en hållbar och bra hammare.

Slägghammare

En slägghammare har ingen klo och är precis som det låter, en liten slägga. Kanske inte hammaren du använder för att slå i spikar med utan snarare för att banka ned något i marken med.

Kulhammare

Istället för en klo i ena änden har kulhammaren en kula. Kulan kan vara av olika storlekar och används bland annat vid plåtbearbetning. Genom att slå kuländen mot plåten bildas en grop i plåten. Fler slag bildar en djupare grop.Previous Article
Next Article