I IKEA:s hemland Sverige känner vi nog alla till skruvmejslar. Men det finns väldigt många olika typer av skruvmejslar som passar vid olika situationer och förutsättningar. Behöver man fylla hela verktygshyllan med olika skruvmejslar eller klarar man sig egentligen med några få?

Olika typer av skruvmejslar

Den främsta skillnaden när det kommer till skruvmejslar är kanske typen av skruv man kan skruva med dem. De typer av skruvmejslar vi kommer gå igenom är:

  • Spårskruvmejsel
  • Stjärnskruvmejsel
  • Torxskruvmejsel
  • Skruvmejsel med bits

Spårskruvmejsel

Spårskruvmejsel kallas ibland även för plattskruvmejsel. Spårskruvmejseln var förr den enda typen av skruvmejsel som fanns eftersom alla skruvar hade just bara ett spår. Något som idag kan tyckas synd att det har förändrats med alla typer av skruvas som finns. Men utvecklingen har en naturlig förklaring då spårskruvar ansågs vara olämpligt för industriellt bruk. Om du någon gång har försökt skruva en spårskruv med elverktyg förstår du nog problematiken i det hela. Därför utvecklades spårskruven till krysspår.

Stjärnskruvmejsel

Stjärnskruvmejsel, även kallat krysspårmejsel, används för skruvar med krysspår i skruvhuvudet. Ett något förvirrande namn idag men torx som mer liknar en stjärna än vad krysspåret gör.

Tittar du noggrant på skruvar med krysspår kan du notera att det finns olika typer av krysspår. Enklast upptäcker man skillnaden genom att föra in en stjärnskruvmejsel i krysspåren för att då upptäcka att i vissa fall bottnar inte mejseln i spåret. Detta beror på att det finns främst två olika typer av krysspår, dessa kallas: phillips och pozidriv.

Phillips har ett något grundare krysspår mot pozidriv och använder man fel mejlsel till respektive skruv kan man skada både skruv och mejsel.

Torxskruvmejsel

Torx är namnet på den typ skruv som har spår eller grepp som är formade som en sexuddig stjärna. Till dessa typer av skruvar används torxskruvmejsel.

Skruvar med torxgrepp är idag vanligast vid snickeri där reglar skruvas i varandra. Tanken med torx och anledningen till att denna typ uppfanns är att det ska fungera bättre med skruvdragare.

Torx finns idag i 24 olika storlekar, vilket betyder att du behöver 24 olika bits eller fasta mejslar för att kunna skruva dem alla. De olika storlekarna benämns med ett “T” och därefter en eller flera siffror, där lägre siffra innebär mindre storlek. T1 är den minsta och T100 är det största formatet.

många olika storlekar av torx kan naturligtivs leda till viss förvirring hos både konsument och handlare.

Skruvmejsel med bits

Att ha fasta mejslar till alla typer av skruvar har vi vid det här laget förstått är lite olämpligt, då det helt enkelt finns för många olika typer av skruvgrepp. Lyckligtvis finns det skruvmejslar där du kan byta ut mejselspetsen med så kallade bits.

Den bits man vill använda stoppas ned i ett sexkantigt hål på mejselns topp och hålls sedan på plats med hjälp av en inbyggd magnet i mejseln. Utbytbara bits är med andra ord ett väldigt behändigt sätt att slippa köpa väldigt många fasta mejslar.

Däremot kan det ändå vara bra att flera skruvmejslar av olika längder som man kan byta ut bitsen på. Då det händer att man ibland måste arbeta i trånga utrymmen.Previous Article