Mer avancerade verktyg

Kap- och geringssåg

När du ger dig in på att bygga något större, som en terass, trappa eller ett attefallshus kan det vara skönt att införskaffa en kap- och geringssåg. Den tiden du sparar på att använda en sådan maskin gör både jobbet roligare och mer effektivt.

Vad är en kap- och geringssåg?

En kap- och geringssåg finns både som manuella och elektriska. I den här texten syftar vi främst på den elektriska varianten. En elektrisk kap- och geringssåg är i princip en cirkelsåg som monterats på ett litet justerbart bord. Beroende på modell kan sågen vridas och vinklas för att såga alla typer av vinklar. Men den mest användbara funktionen är egentligen sågning i 90 grader, för att helt enkelt såga träreglar till dina önskade längder.

Det som är skönt med en kapsåg är att snitten alltid blir perfekta och att arbetet sker mer stationärt, vilket i sig känns tryggare. I motsats till när du använder en cirkelsåg, där du flyttar sågen till trävirket, flyttar du med en kap- och geringssåg trävirket till sågen.

Hur du använder en kap- och geringssåg

Själva sågen är monterad i en ställning och sågen kan föras framåt och bakåt genom att den glider på skenor. För att såga av en regel gör man följande:

1. Ser till att regeln ligger plant mot sågens bordsyta och ligger an mot den bortre stödkanten, annars kommer inte sågen att såga i din önskade vinkel.

2. Ser till att sågen är inställd på din önskade vinkel.

3. Ser till att regeln har stöd på båda sidorna om sågen, annars riskerar du att regeln faller, knäcker ditt snitt och i värsta fall skickar iväg en projektil.

4. Dra sågen så långt mot dig som möjligt och gasa fullt. Sänk långsamt ned sågen tills den bottnar och för sedan sågen framåt, igenom regeln och tills den slår i stoppet.

5. Nu är regeln kapad.Previous Article
Next Article