När det ska rivas på ett bygge brukar tigersågen komma fram. Det är ett effektivt elverktyg som underlättar när du ska göra ett hål i väggen för en dörr eller ett fönster. Men tigersågen kommer även till användning när skruvar eller spikar behöver kapas. För dig som snickrar mycket hemma är troligtvis tigersågen ett välkommet tillskott till elverktygen.

Tigersåg är inget för precisionsjobb

På en tigersåg sitter sågbladet framtill, likt en bajonett på ett gevär. Sågbladet åker snabbt fram och tillbaka och inga skyddskåpor finns runt sågbladet. Det är också därför det rekommenderas att man använder båda händerna när man brukar tigersågen.

Under kapning kan sågbladet vibrera i sidled, varför det inte direkt är något precisionsverktyg. Tigersågens uppgift är inte att göra det snyggt utan snarare snabbt och på platser där andra verktyg inte kan användas. Tips till dig som funderar på att köpa en tigersåg för nästa byggprojekt.

Olika sågblad för olika typer av material

Sågblad till tigersågar kommer i många olika utformningar. Dels finns det olika längder, beroende på hur tjockt material man behöver såga i och dels är bladen tillverkade av olika material och har olika långa tänder.

När du sågar metall gäller det att välja rätt sågblad och rätt hastighet. Sågblad till metall har små tänder och stora tänder används för trä.Previous Article
Next Article