Handverktyg

Olika typer av elsågar

Den vanliga handsågen, den så kallade fogsvansen, räcker ganska långt när man behöver kapa trä. Idag är dock intresset för renovering större än någonsin. När man renoverar vill man ofta jobba så effektivt som möjligt. Då är det bra att införskaffa handhållna elverktyg eftersom de gör arbetet mycket snabbare än en manuell såg. Här kan du läsa om de vanligaste typerna av sågar som är eldrivna.

Säkerheten först

När du arbetar med eldrivna verktyg är det mycket viktigt att du tänker på säkerhet. Se till att nödstopp är aktiverat och arbeta metodiskt. Är du ovan att använda den här typen av verktyg kan det vara bra att lära sig grunderna av någon som är mer erfaren. Tänk också på brandrisken på ett bygge. Hos briab.se kan du läsa mer om hur man tänker kring brandsäkerhet på en byggarbetsplats. Gnistbildning från verktyg tillsammans med det torra trä som ofta finns i massor under en renovering kan utgöra en brandrisk.

Sticksåg

Sticksågen används främst när du behöver såga böjda linjer eller när du ska såga ut ett hål. Den går också att kapa trä med, men man kan inte alltid vara säker på att linjen blir spikrak. Sågen har utbytbara blad vilket gör att du kan såga i en mängd olika material beroende på vilket blad du väljer.

Cirkelsåg

När du vill ha riktigt raka linjer är det cirkelsågen som gäller. Ska du till exempel klyva en hel bräda på längden gör sticksågen ett dåligt jobb, medan cirkelsågen sågar osvikligt rakt. Den klarar också att såga upp till 45 graders vinkel. Det gör att du kan få till riktigt snygga hörn med hjälp av den här typen av såg.

Multicutter

En riktig nykomling är multicuttern. Det här är en mångsidig såg som snart kommer att bli din bästa vän när du snickrar. Den går nämligen att kapa med, men även använda som både slipmaskin och stämjärn.