Handverktyg

Verktyg för golvläggning

Har du länge gått och drömt om nya fräscha golv men rotat runt i verktygslådan för att börja fundera på vad du egentligen har för att kunna utföra renoveringen? Beroende på vilket golv du vill ha krävs olika verktyg men också en stor dos noggrannhet.

Koncentration

Det spelar egentligen ingen större roll om du har världens dyraste hammare eller golvslipare, det som främst krävs när du ska lägga nya golv är koncentrationsförmågan. Det finns inget värre än att köpa ny parkett, börja lägga det och i slutändan upptäcka att det ser snett ut.

Om du vet med dig att du är noggrann och precis vågar du nog ge dig i kast med en golvläggning och för detta behöver du några verktyg att använda.

För parketten

Parkettgolv är något av det mest populära när man ska lägga golv. Det är vackert och stilfullt och håller länge. Det är också ett golv som är väldigt enkelt att lägga i jämförelse med många andra golv. Du behöver varken limma eller spika något, dock är mätning A och O. Vad du behöver när du ska lägga parkett är måttstock, penna, vinkelhake, lövsåg, slagklossar, borrmaskin och slagjärn. Många butiker där du kan köpa parkettgolv har färdiga set eller kit där alla viktiga verktyg ingår så du slipper springa runt och leta för egen del. Tänk på att de olika bitarna måste mätas och sågas till mycket noggrant så ha tålamod och var stadig på handen.

Heltäckningsmatta

I sovrum och gästrum med mera kan det ibland vara skönt med en värmande heltäckningsmatta. Dock gäller det att ständigt hålla rent eftersom en heltäckningsmatta ofta samlar på sig mer damm och smuts och är svårare att rengöra än vanligt golv. När du ska lägga heltäckningsmatta behöver du en vass och bra kniv, en girsåg, en måttstock och en planka som används när du pressar ner mattan mot kanterna. Du behöver även dubbelhäftande tejp som ska hjälpa till att hålla mattan på plats när den väl sitter där den ska.

Klickgolv eller laminat

En del ersätter den dyrare parketten med laminatgolv men de två läggs på liknande sätt. När du ska lägga laminat kan du utgå från samma verktyg du har när du ska lägga parkett men du behöver dock en speciell skärare anpassad för laminatgolv. Tillverkarna utvecklar ständigt förenklade metoder med sådana här typer av golv så att det ska gå lättare även för en nybörjare.