Det första man kan lägga märke till om en amatör har utfört ett arbete är att allt inte är i perfekt våg. Saker och ting sitter snett och man kan se det med blotta ögat. Om du vill att ditt bygge ser professionellt ut – se till att vara noga med ditt vattenpass!

Att använda vattenpass är värt besväret

Att använda vattenpass kan kännas som ett extra moment som gör att bygget drar ut på tiden. Men om du är noggrann och använder vattenpasset på rätt sätt så blir det snyggt, rakt och du kan med stolthet visa upp ditt arbete.

Genom att komplettera vattenpass med mallar behöver det heller inte bli särskilt besvärligt att ta fram vattenpasset. Låt säga att du ska bygga ett växthus eller en innervägg med vertikala reglar. Om du är noggrann med de två första stående reglarna med hjälp av vattenpasset så räcker det därefter med att du använder en mall för att passa in följande reglar. Använder du samma mall upptill och nertill så blir nästa regel per automatik rak även den.

Vilken längd på vattenpass?

Vattenpass finns i många olika längder, från ca. 20 cm upp till 3 meter.

Ska du bygga något stort eller långt rekommenderas ett långt vattenpass. Det går mycket snabbare att lägga på ett långt vattenpass än att flytta runt ett litet för att kontrollera på många ställen.

Ett litet vattenpass fungerar utmärkt för mindre projekt som en kaninbur eller en hundkoja. Men oavsett vad du bygger är det som sagt bra att använda ett vattenpass!

Kontrollera både horisontal- och vertikallinje

De flesta vattenpass har flaskor (eller bubblor) på mitten och på båda sidorna. Flaskan i mitten mäter du horisontalläget med och de stående flaskorna på kanterna mäter du vertikallinjen med. Men naturligtvis om du sätter vattenpasset mot en stående regel blir det istället vattenflaskorna på vattenpassets kant du ska utgå ifrån eftersom du då mäter om regeln lutar eller inte.

Prisskillnad och mätnoggrannhet

Även priser på vattenpass varierar mycket och det är inte enbart längden som avgör priset. Med ett dyrare vattenpass kan du förvänta dig egenskaper som lättvikt av hållbar aluminiumprofil och okrossbara vattenflaskor. De två vanligaste problemen med vattenpass är att de antingen blir skeva pga. att någon råkar kliva på den eller att en eller flera vattenflaskor krossas. Det är något att ha i åtanke om du vill spara pengar i längden.

Mätnoggrannhet, eller hur enkel den är att avläsa, kan även den variera något beroende på vilken prisklass du väljer.