Handverktyg

Verktyg för att ta hand om din cykel

Att sköta om sin cykel är viktigt om man vill kunna använda den så effektivt som möjligt. Oavsett om du är en cykelfantast eller bara sporadiskt använder den som färdmedel så är det viktigt att ta hand om dess olika delar. Om du lägger ner lite extra tid och kärlek på din cykel är det inte bara dess funktioner som kommer att förbättras utan också dess utseende. Med rätt verktyg kan du ta dig an uppgiften.

Däck

Cykelns däck är enormt viktiga. Utan däck kommer man knappast någon vart och om däcken finns där, men inte har någon luft, ja då blir det tyvärr samma resultat. Däcken kan variera beroende på vilken cykel du har. Om du till exempel har en mountainbike så behöver du däck som passar till just den typen av cykel. Är du ute efter cykeldäck för mountainbike så hittar du det på tooorch.com, som har massor av cykelrelaterade produkter. Oavsett vilka däck du har så behöver de pumpas. Det finns många olika typer av pumpar till din cykel såsom elektrisk cykelpump, fotpump, minikompressor och minipump. För att veta när det är dags att pumpa däcken kan du använda dig av en tryckmätare, som i vissa fall redan finns på cykelpumpen.

Om du har punkterat ditt däck så kan du behöva byta ut cykelslangen, som befinner sig mellan fälg och däck. För att få bort cykeldäcket från fälgen behöver du två till tre däckavtagare. För att skydda fälgen kan det vara bra att använda däckavtagare i plast.

Pedaler, sadel och styre

Om du vill byta pedalerna på din cykel så kan du använda dig av en pedalnyckel vars jobb är att på ett enkelt sätt komma åt fästet på cykelns pedaler.

Om du har en cykelsadel som är gammal och sliten eller helt enkelt bara är obekväm så kan det vara dags att byta ut den. För att lossa sadelfästet behövs en skiftnyckel, alternativt en blocknyckel som är 13 eller 14 millimeter. Vilket som passar din cykel bäst beror på storleken på muttern, som sitter på sadelfästet. När du sedan har satt på din nya cykelsadel använder du samma verktyg för att spänna fast muttern. Om du istället har en cykelsadel vars fäste är integrerat i sadelstolpen så behöver du en insexnyckel på sex millimeter för att ta loss den.

Vissa cykelstyren har en styrlinda som gör att man får ett bättre grepp samt dämpar vibrationer. Om din styrlinda är välanvänd och utsliten så kan det vara bra att byta ut den. För att sätta på en ny styrlinda behöver du sax och isoleringstejp.