Många i vårt avlånga land värmer sina hem med ved. Yxor är därför idag ett lika aktuellt ämne som det var för 50 år sedan. Men klarar man sig med en bra yxa och vilken yxa ska man i sådana fall välja? Det ska vi titta närmare på.

Yxa som yxa, eller?

För den ovane kanske det är lätt att tänka yxa som yxa, men det finns större skillnader på dem än vad man kan tro vid första anblick. Dels har vi olika längder, material och användningsområden. Vi kommer titta närmare på tre typer av yxor:

  • Handyxa
  • Universalyxa
  • Klyvyxa

Handyxa

En handyxas typiska drag är att den är kort med ca. 40 cm långt skaft, är relativt lätt och hålls med fördel i en hand när den används. Handtaget är allra oftast tillverkat av trä när det kommer till handyxor.

Handyxan är ett bra friluftsverktyg, exempelvis för att kapa mindre grenar när man ska bygga en brasa. Med sitt lilla format är den enkel att få ned i ryggsäcken och väger oftast mindre än ett kilo.

Universalyxa

Universalyxor varierar i längd men är generellt längre än en handyxa. Universalyxor finns både med trä-, plast- och metallskaft. Tanken med en universalyxa är att den ska kunna användas lite överallt, exempelvis i trädgården, på campingen och till friluftslivet.

Universalyxan är ett bra alternativ för dig som gillar att arbeta i trädgården och inte behöver klyva mycket ved varje sommar. Om ved däremot är hushållets huvudsakliga värmekälla är en klyvyxa att rekommendera.

Klyvyxa

En klyvyxa används främst till att klyva stockar och ved. När det blir dags för vedeldning är det bra att känna till hur du får till en perfekt brasa.

Klyvyxan är den längsta yxan av de tre vi går igenom. Precis som universalyxan finns klyvyxor i många utformningar och material, med skaft av trä, plast eller metall.

Klyvyxans huvud är kilformat, stort och tungt, vilket bidrar till yxans klyvande egenskap. Eggen kan vara vass till trubbig. Det är främst den svingande kraften tillsammans med det kilformade huvudet som klyver stocken.

Hur många yxor behöver man?

Klyver man mycket ved varje sommar är en klyvyxa ett måste. Men ibland händer det att klyvyxan av olika anledningar fastnar i den stock man försöker klyva och då kan det vara bra att ha en mindre yxa till hands som hjälp för att hugga loss klyvyxan.

En klyvyxa är knappast något man gärna transporterar och därför kan det vara en god investering att även införskaffa en mindre yxa för de gånger man är ute i vildmarken för att tälta eller fiska.