Handverktyg

Hur vet du vilka verktyg som behövs?

När du tittar online eller i ett byggvaruhus finns det hur många verktyg som helst att välja mellan. En del av dem vet du antagligen inte ens vad de används till. Då är regeln relativt enkel: köp inte verktyget. Ett verktyg som du inte vet vad det har för syfte kommer bara att ligga slängt någonstans. Men när det gäller andra verktyg då, vad behöver man egentligen?

Verktyg för ett allsidigt företag

Ett företag behöver fler verktyg än en privatperson och ju fler arbetsuppgifter företaget ska utföra desto fler verktyg behövs. Om du har ett företag anslutet till Built.se kommer sajten att para ihop byggföretaget med en kund som behöver just de tjänster som byggföretaget erbjuder. Det betyder att man inte behöver köra runt med extremt många verktyg.

Ett allsidigt byggföretag bör dock ha verktyg både för att kunna snickra, putsa, slipa och göra enklare gjutningsarbeten. Ska det dessutom erbjudas tjänster som att koppla el krävs självklart verktyg för det.

Verktyg för hemmafixaren

Har du en mindre lägenhet och hyr den är det fastighetsskötaren som ska ha hand om de större arbetena. En skruvmejsel, tång och hammare bör dock finnas i alla hem. Äger du en villa kan också ett multiverktyg vara bra att ha liksom ett par elektriska maskiner. Kom dock ihåg att du sällan behöver köpa alla verktyg på en gång utan du kan köpa på dig lite allt efterhand.

Bra kvalitet eller kvantitet?

Verktyg finns i flera olika prisklasser, men ska man välja lite dyrare kvalitetsverktyg, eller flera billiga varianter? Överlag är det faktiskt bättre att välja de verktyg som har en högre kvalitet eftersom de håller längre och de gör också ett bättre jobb när de väl behövs.

Verktygsförvaring

Verktygsförvaring är också viktigt att ha koll på. Ha gärna en låsbar verktygslåda där du förvarar de maskiner och verktyg du är extra rädd om. Det gäller både dig som arbetar som snickare och dig som privatperson. Hemma kan du med fördel också sortera dina verktyg i olika lådor. Då vet du precis var du har skruvmejslar, tänger eller annat.

Handverktyg, elverktyg eller batteriverktyg?

Det finns både handverktyg, verktyg med sladd och batteridrivna verktyg. Handverktyg är i regel de billigaste men det tar längre tid att göra saker med dem och dessutom krävs mer styrka. Elverktyg har en sladd man måste ta hänsyn till, men batteriverktygen måste laddas med jämna mellanrum. Vilket man väljer är med andra ord en smaksak, men det kan löna sig att prova flera olika typer av maskiner.